top of page
  • urbanbarda

Svenskt världsrekord i Markspjut


Charlott Ahrngrymm i Moheda sätter Markspjut för allra första gången - se YouTube-film ”Charlott sätter markspjut till carport”


Revolutionerande markfundament för solcellsparker, framtidssäkra laddparkeringar och hela byggsektorn, en ny helsvensk innovation. Det är innovatören Joakim Fiedlers Markspjut vilket endast tar 2-3 minuter att sätta i marken som nu möjliggör en mer än 50 % minskning av kostnaden för markfundament. – Markspjutet bygger på en helt ny teknik som innebär mycket snabbare installation helt utan grävning och avsevärt mindre miljöpåverkan. Vi tror tekniken kan ha potential att skapa en ny standard för entreprenad-/byggbranschen och kommunala/statliga verksamheter, säger Joakim.



Det nya med tekniken bakom Markspjutet är att den befintliga marken vid sättning komprimeras än mer och på så sätt bildar ett stabilt fäste som håller markfundamentet. Detta istället för att man som med traditionella fundament först gräver och luckrar upp marken. Andra fördelar med Markspjutet, världens snabbaste markfundament enligt Joakim, är att man slipper tidsödande grävning, tunga betongplintar och gjutning med betong. Vinsten med att slippa tillföra och forsla bort material är också stor. Sammantaget gör detta att Fiedler Systems Markspjut blir mer än 50% billigare att använda jämfört med ett vanligt markfundament, den också lägre underhållskostnaden ej inräknad. Det kan också nämnas att Markspjutet som är helt svensktillverkat av svenskt stål gör betydligt mindre avtryck på miljön än betongbaserade fundament. – Det är extra roligt att vi nu kan bygga vidare på den svenska innovations-traditionen och hålla allt inom Sverige samtidigt som vi bidrar till mindre miljöpåverkan, säger Joakim som vilar på mer än 30 års erfarenhet av innovation och produktutveckling inom den svenska industrin.



Fiedler System AB, bolaget bakom Markspjutet, drar nu igång den helsvenska produktionen i en fabrik i Småland. – Vi tror verkligen att vår teknik kommer att göra stor skillnad genom att den både sparar pengar och avsevärt kortar ledtider. Flera byggkedjor och kommuner har redan visat stort intresse efter själva ha fått prova att ”sätta” Markspjutet, tillägger Joakim. Användningsområdena har visat sig otaliga. Markspjutet kan ersätta gamla traditionella markfundament för allt ifrån trafikstolpar till solparker, stängsel, laddstolpar, parkeringsstaket, altaner, Attefallshus, cykelskjul, lekplatser, kantstolpar, parkbänkar mm.



Markspjutet sätter man enkelt, utan att kompromissa med styrkan, genom asfalt, grus, stenkross och alla jordarter. Tack vare den patenterade tjälsäkra konstruktionen med inbyggd vinkeljustering kommer stolpar med Markspjutet som fundament alltid att stå rakt. Detta är en av egenskaperna som bidrar till att minska underhållskostnaderna avsevärt eftersom ”vanliga” fundament oftast behöver åtgärdas då de börjar luta efter ett tag. Ett Markspjut tål mellan 2–4 ton i belastning och draghållfastheten är upp till 5 ton. – Och kanske det bästa av allt, endast en enkel instruktion behövs. Alla, även nybörjare, klarar av att sätta ett Markspjut på 2-3 minuter, avslutar Joakim som nu ser fram emot en bred lansering av Markspjutet med de kompletta systemen för solparksanläggningar, ladd-parkeringar, väg-/park-miljö och byggsektorn.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page